lørdag 10. november 2012

Sukker og skadevirkninger i et evolusjonært perspektiv

Første foredrag er av Iver Mysterud og han snakker on sukkerets skadevirkninger.

Han er biolog fra Univ. i Oslo. Han skrev et kapittel i sin doktorgrad om sukker og utviklet det til å skrive en hel bok i samarbeid med Dag Viljen Polezinsky.

Kumelk og kornprodukter kom ikke inn i kostholdet vårt før rundt år 10000 f.kr. Salt var heller ikke tilstede. Raffinert sukker kom først etter 1800, potetene kom etter 1750.

De aller fleste liker søtt. Plantene utviklet søtsmaken når de ble modne, fordi da var de klare til å spre sine frø. Morsmelk er jo også søtt og det første vi får i munnen vår. I tidligere tider inneholdt modne frukter nyttige mineraler og vitaminer.

Sukker gir oss en overdreven stimuli, supernormal stimuli som kroppen reagerer på, på utsiden av det som er naturlig.

Spørsmålet er om hvor godt vi tåler de nye matvarene.
Sukker forstyrrer hormonreguleringen (hyperglykemi) og kan føre til for høyt blodtrykk. Det øker aldringsprosessen.
For lavt blodtrykk (hypoglykemi) er minst like skadelig.

Store svingninger i blodsukkeret kan føre til hyperinsulinemi og etterhvert insulinresistens. Det er relatert til et kosthold dominert av høyt glykemisk indeks.
Kan føre til kreft, (bryst, prostata, tykk- og endetarm, bukspyttkjertel), fedme, diabetes, hypertensjon, høye triglyseridverdier i blodet, hjerte- og karsykdommer, polycystiske ovarier (cyster på eggstokkene, fører til barnløshet), kviser, nærsynthet.
Høy følsomhet for karbohydrater kan også relateres til forurensning.

Lavkarbo motvirker disse problemene. Hadde vi ikke som art vært tilpasset lavkarbo, hadde vi vært utdødd for lenge siden. Vi tåler som art en god del karbohydrater, men ikke den raffinerte typen, men mange er overfølsomme og tåler ikke det samme som andre.

Vi er ikke genetisk tilpasset høyt inntak av sukker og stivelse.

Raffinert sukker tømmer oss for vitaminer og mineraler.
Sukkeret mangler hjelpestoffer for å forbrenne det og kroppen bruker sine reserver for å forbrenne det. Først tømmes blodet, så hjernen. B-vitaminmangel er et resultat fra dyreforsøk. Da blir man aggresiv og har tap av impulskontroll.
Tømmer også skjelettet for kalsium og kan føre til benskjørhet.

Sukker svekker også immunforsvaret. Høyt sukkerinntak fører til høyere epidemier, f.eks polio.

Det påvirket også sinntilstand, bedrer humøret på kort sikt, men gir dårlig effekt på lang sikt. Forverrer mental ustabilitet. Norsk forskning viser en klar korrelasjon mellom høyt brusinntak og psykiske lidelser. Norge har verdens høyeste forbruk av brus, 115 l per innbygger per år.
Stephen J. Schoenthaler har forsket på amerikanske fengsler og forbedringsanstalter. Han erstattet ferdigmat med mye sukker og fett med frukt, grønt og bedre mat. Det førte til redusert vold og aggresjon. Gjenskapt i studier med piller. Flere andre studier viser det samme. Feilernæring er en underliggende mekanisme.

Det er et stort behov for mer forskning når det gjelder livsstil og kosthold. Folk med tradisjonell livsstil har redusert forekomst av livsstilsproblemer, adferdsproblemer og mentale lidelser. Det må være et mål å redusere inntaket av raffinert sukker.

Lege John Yudkin uttalte følgende i 1972:
"Hvis bare en liten del av det vi vet om sukker ble oppdaget i forbindelse med ethvert annet stoff som brukes som mat eller som tilsetningsstoff, ville dette stoffet blitt forbudt"
Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar: