lørdag 10. november 2012

Sukkeravhengighet

Tone er alkoholiker og sukkeravhengig. Det tok henne ti år å komme til bunns i det.
Addiction på engelsk er en sykdomstilstand. Skadelig bruk er ikke en avhengighet i den forstand. En "addict" har en kjemisk avhengighet i hjernen, har med forventning til stoffets reaksjon å gjøre.

Amerikansk forskning viser at så mange som 45 % kan være avhengige av sukker. Det skyldes i stor grad økt tilgjengelighet.

Avhengighet er besettelse og tvangsmessighet.
Problemer med impulskontroll, strategisk tenkning og konsekvensanalyser. Som en missil "locked on target". Disse instinktene sitter i reptilhjernen, som fungerer ufrivillig. Det er her addiction sitter. Problemet er at vi må bruke neocortex-delen av hjernen til å overvinne avhengigheten.

Hjernen har et belønningssystem. Visom er avhengige er trolig født med for lave nivåer av endorfiner som gir lav selvfølelse, serotoniner som bl.a har med forelskelse å gjøre og dopaminer som man kan få av feks trening.

Gjenskaping av balanse tar 12-18 måneder.
Suget kommer aldri til å forsvinne, men blir redusert med tiden. Man må forebygge aktivering. Hjernens biokjemi kan repareres. Man må ha en føre var-plan.
Det finnes verktøy for å komme videre. Be om hjelp, få hjernen i balanse. Bruk telefon og nettverket til å komme over suget.

Både kunstige og naturlige søtstoffer kan bli med på å opprettholde suget. Light-brus er en stor fare. Aspartam tømmer hjernen for serotonin og kan gjøre folk depressive. Kasein fra melkeprodukter kan fungere som opioider i hjernen, så man bør se på hele kostholdet for å finne triggere til sug og avhengighet.


Posted using BlogPress from my iPad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar