Søndagen på Lille Måne-konferansen begynte med et foredrag av Erik Hexeberg. Han er lege dr.med – spes. indremedisin.
Tittelen på foredaget var:
Vil
et lavkarbokosthold redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer?
Overlege ved Lipidklinikken mener at Norge
har de siste 40 årene opplevd en nedgang i antall dødsfall knyttet til hjerte-
og karsykdommer, noe som han mener har sammenheng med at vi har spist mindre
mettet fett.
Helsedirektoratet mener også at lavere
fettinntak har redusert antallet hjerte- og karsykdommer.
Men Ernæringsmeldingen sier at
årsakssammenhengen er usannsynlig:
Mettet fett er ikke årsak til koronar hjertesykdom og død av koronar
hjertesykdom. (Side 259.) Dødeligheten av hjerteinfarkt har gått
ned jevnt siden 70-tallet. På 80-tallet har dødeligheten sunket ganske kraftig.
Faktorer som trolig har redusert forekomsten av sykdommen er blant andre tobakk og transfett
Faktorer som trolig har redusert dødeligheten er bedre akuttbehandling
med hjertestarter, bedre akutt medikamentell behandlig, bedre forebyggende
medisinske behandlig, PCI-behandling (blokke ut årer), akutt og halvakutt, bedre
kirurkisk behandling (ABC) samt at statiner trolig har redusert nye
hjerteinfarkt hos de som allerede har hatt hjerteinfarkt.
Når det gjelder konsumet av fett, altså energiprosent
fra fett i vårt kosthold, så har fettinntaket totalt blitt redusert fra 40%
til 35% viser tall fra helsedirektoratet. Prosentandelen av mettet fett er
redusert fra 6% til 5%! Altså ingen signifikant nedgang.
Helsedirektoratet tar ikke med transfett i
sine beregninger. Transfett-prosenten er redusert fra 5 til nesten 0.
Reduksjonen var markant fra 1990-2000.All reduksjon av fett fra 1970 til i dag
er transfett!
Effekt av 2%E transfett på koronar hjertesykdom
gir 23% økt risiko for dødelighet av koronar hjertesykdom .
Hvordan
påvirker transfett kolesterol?
Kolesterol lages av kroppen. Det finnes i
alle cellemembraner. Det fungerer som skjelett for diverse hormoner. Det er
også utgansgpunkt for vitamin D og en viktig bestanddel i galle slik at kroppen
kan ta opp fett fra tarmene. Kolesterol i blodet er pakket inn i form av
Lipoproteiner.
Industrielt transfett øker (det dårlige) LDL-kolesterolet
i blodet. I tillegg reduserer det
HDL-kolesterolet.
Høy energiprosent av transfett gir økt
risiko for hjertesykdom.
Gamle studier, fra tiden der man faktisk
fortsatt spiste transfett, viste en korrelasjon mellom høyt kolesterol og høy
risiko for hjerte-karsykdom. Hvis man fjerner den kjente skadevirkningen fra
transfett, er den reelle risikoen ganske liten.
Hva er sammenhengen mellom totalkolesterol
og dødelighet i dag?
Nord-Trøndelag har en stor undersøkelse
som undersøker hele befolkningen.
I HUNT2 (Helseundersøkelse Nord Trøndelag)
ser man på alle mellom 50 og 75 år. Alle tok blodprøver og ble fulgt i 10 år.
Risiko for død av iskemisk hjertesykdom
viser at dødeligheten er høyest for de som har et totalkolesterol under 5 og
den ligger lavt nede for de som ligger høyere. For menn er det ingen vesentlig
forskjell på dødeligheten i forhold til kolesterol.
Totaldødeligheten viser at for kvinner, jo
høyere kolesterol, jo lavere dødelighet.
For menn er dødeligheten lavest for de som
har kolesterolnivå mellom 5 og 5,9.
(Her finnes en annen artikkel som tar for seg akkurat dette)
Hva
er så effekten av lavkarbokosthold?
Man har en to-årsstudie med ulike dietter
og også en samleanalyse av 22 studier.
De testet 3 ulike dietter, lav-fett, middelhavsdiett
og lavkarbo.
HDL-kolesterolet gikk klart mere opp i
lavkarbo-gruppen. Dette gir en gunstig kolesterol-profil.
LDL-kolesterolet gikk litt opp etter 6 mnd, men etter 2 år ser
man en reduksjon av det ”farlige” kolesterolet.
Lavkarbo-kostholdet viser seg å være bedre
enn lavfettdietten, der LDL-nivået var konstant.
Triglyserider går klart ned på lavkarbo og
etter 2 år holder den seg klart lavere enn både lavfett- og middelhavsdietten. Forholdet mellom LDL- og HDL-kolesterol er
en bedre målestokk enn totalkolesterol. Og hvis man måler dette, får man best
resultat av å spise et lavkarbo-kosthold.
Konklusjon er at kolesterol og
triglyserider er best med lavkarbo.
LDL-kolesterol (”dårlig” kolesterol) men
ikke ndøvendigvis så dårlig likevel. Det finnes 7 underklasser av
LDL-kolesterol og man ser på hvilken klasse LDL-kolesterolet tilhører, samt at
man ser på formen på disse partiklene.
Luftige og store partikler er ufarlige.
(Gunstig profil)
Små, tette partikler er forbundet med
atherosklerotisk hjertesykdom. (Klasse
3-7)
Lavkarbo-pasienter har flest av de
partiklene som er ufarlige og derved en gunstigere LDL-profil.
Effekten av ketogen diett på
LDL-underklasser:
De som hadde gunstig LDL-profil hadde
uendret profil etter 6 ukers ketogen diett.
De som hadde ugunstig LDL-profil fikk en
bedre profil etter 6 ukers ketogen diett.
Så til en stor britisk undersøkelse, Women’s
health initiativ. Denne undersøkelsen skulle være ”the final proof” for at
redusert fett reduserte hjerte-og karsykdom.
49 000 kvinner mellom 50 og 79 år som
hadde passert overgangsalderen var med i
undersøkelsen.
De be fulgt i 8 år.
3,4 % eller ca 1650 hadde fra før hjerte-
og karsykdom. (Har du sykdom fra før, har du større sjansen for å få det igjen)
40% ble anbefalt diett med lite fett,
resten skulle ha normal kost.
Diettmål: Redusere fettinntak til 20 E% og
spise minst 5 porsjoner frukt og minst 6 porsjoner korn hver dag.
Lavfett-gruppen hadde 18 samlinger første
år og kvartalsvise samlinger etterpå, altså god oppfølging.
10% forskjell på karbohydratinntak på E%.
58 vs 48%
Også omtrent 10% forskjell på totalinntak
i fett. 24,5 fett mot 35% fett.
Transfett-forskjell: Konotrollgruppen
2,5%, intervention 1,6% (forskjell på 0,8%)
Etter Eriks beregninger skulle man forvente
at intervensjonsgruppen fikk en lavere redusert dødelighet sammenlignet med
kontrollgruppen. Ca en 8% reduksjon.
I studien viser ingen reduksjon i forskjell
av dødelighet på disse to gruppene.
De kvinnene som hadde hjerte-kar fra før,
hadde en økt risiko i den gruppen som reduserte fettinntaket.
Lover
mot transfett?
Det finnes ingen lovbestemt grense for innhold
av transfett. Det finnes ingen krav til merking av næringsinnhold/transfett
med mindre det fremmes ernæringspåstander
Konklusjon: Det foreligger ingen reell
reduksjon av mettet fett fra 1975 til i dag og derfor ingen sammenheng mellom
reduksjon av mettet fett og reduksjon av hjerte-karsykdommer.
Lena Beatrice har også satt seg inn i de nye kostholdsrådene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar