torsdag 20. oktober 2011

Lunsj med nydelig vinaigrette-dressing

Dagen lunsj. En variant av gårsdagens middag.


Avocado, tomater, mozzarella og litt god salamipølse fra Tind. I går hadde vi hjemmelagde kjøttboller (rester) med det samme. Mozzarellaen kan jo erstattes med fetaost og man kan tilsette litt løk og oliven for å få en mer gresk salat, men jeg liker denne tomat og avocado-kombinasjonen alene også. Over bruker jeg min favoritt-dressing. Jeg har endelig funnet ut hemmeligheten med en god vinaigrette-dressing :) 

1 fedd hvitløk
1/2 ts Dijon-sennep (eller annen sterk sennep)
1 1/2 ss hvitvinseddik
80 ml olivenolje
salt og pepper

Knus hvitløken og bland den inn med sennep og eddik.  Så kommer hemmeligheten. Hell i oljen i en tynn stråle mens du hele tiden visper. Da blir dressingen tykk og fyldig, på samme måte som når du lager majones.
Husk salt og pepper! 

Vel bekomme!

____________________________
Todays lunch, a variation of yesterdays dinner.
Avocado, tomatos, mozzarella and good salami. Yesterday we had meat balls instead of the salami.
The dressing is the secret and I finally found the missing link to a great vinaigrette dressing:

1 garlic clove
1/2 teaspoon Dijon mustard
1 1/2 tablespoons white vine vinegar
80 ml (1/3 cup) olive oil
salt and pepper

Mix the crushed garlic, mustard and vinegar. And the secret: Add the oil in a thin stream, whisking continuously to form an emulsion. The dressing will thicken like when you make mayonnaise! Season with salt and pepper.

Bon apetit!



mandag 17. oktober 2011

Foreningen Kostreform

Som mange andre likesinnede, brenner jeg for lavkarbo og lurer hele tiden på hva jeg kan gjøre for å spre det glade budskap. Bloggen er jo en mulighet, og jeg ender som regel opp med å snakke lavkarbo når jeg møter nye folk. Jeg må passe meg for ikke å overdrive!

En måte å få utløp for dette på, er jo å menge seg med likesinnede, så derfor har jeg meldt meg inn i KOS, foreningen Kostreform. Der satser jeg på å kunne være med på kurskvelder og foredrag for å få påfyll og kanskje også bidra til å få mer informasjon ut til folket.

Jeg bet meg spesielt merke i ett av punktene på lista over hva de ønsker å gjøre:
Påvirke media og politikere til å endre helse- og ernæringspolitikken, slik at den blir mer i tråd med vitenskap og kliniske erfaringer.

Jeg brenner etter å være med på dette og håper det snart dukker opp et møtekveld der jeg kan tilby min innsats! Problemet er vel at det trengs folk med riktig bakgrunn, gjerne medisinutdannelse eller ernæringsfysiologer osv. Det holder ikke å ha lest ei bok eller to for å sloss mot leger!

torsdag 13. oktober 2011

Gjeddekaker og kylling i form

Vi har vært glade i og opptatt av å lage mat fra bunnen selv før vi begynte med lavkarbo og jeg har alltid vært glad i matauk. Konseptet med å bruke det naturen gir oss syns jeg er topp!

Derfor blir det selvsagt gjeddekaker etter at samboeren har vært på sin årlige fisketur med gutta. Det er han som lager dem, altså, helt selv. Jeg kan ikke skryte på meg noen ting denne gangen!
Det ble laget 3 ulike varianter. En ladning med purre, 1 med karri og en med chili.
De inneholder fløte og melk og ørlite granne potetmel for at de skal henge sammen, men det bryr vi oss ikke så mye om. De blir gode, de er hjemmelagde, de er sunne (sånn bortsett fra alt kvikksølvet, selvsagt) og de er så godt som gratis! Det blir mange ting på en gang! Her har vi mange middager framover! Veldig kjekt å ha i fryseren. De var veldig gode med blomkål- og persillerotmos til, men det kan vel hende vi en annen gang skeier ut med litt revne gulerøtter, kanskje. Det er jo veldig godt til fiskekaker.


En annen ting som er sunt, er kyllinglår. De inneholder mer fett en kyllingbryst og er jo ofte billigere også. Da de ikke hadde lår på butikken her om dagen, ble det en hel kylling isteden som bare ble delt opp. Den ble lagt oppå fersk sopp, tomater i båter, sjalottløk i biter, paprika og fetaost, men her kan man jo bruke akkurat hva som helst. Oliven kan være godt, for de som liker det. Krydret kun med salt og pepper og godt med olivenolje. Det sto i ovnen på 200 grader i ca en time. Da var kyllingbitene ferdig stekt. De fikk 5 minutter under grillen slik at skinnsiden ble sprø og god og det ble helt litt hvitvin i formen, men det er ikke nødvendig. Vi rev litt parmesan over også etterhvert, det ble veldig godt.
Formen ble servert som den var, uten noe mer tilbehør. Det funket helt greit!


onsdag 5. oktober 2011

Hvorfor hvete gjør deg fet og syk

Espen Rostrup la ut en kobling til en artikkel om hvorfor hvete gjør deg fet. Artikkelen er fra bloggen Track your plaque. Forfatteren er lege, kardiolog William Davis.

Han har skrevet en bok som heter Wheat Belly: Lose the wheat, lose the weight and find your path back to health.

I tillegg har jeg kommet over en artikkel av Erik Yarnell som heter Exorphins, Food Cravings, and Schizophrenia som også forklarer litt grundigere noe av det samme.

Problemet med hvete er proteinet gliadin. Gliadin fungerer som appetitt-vekkere. Dette er fordi gliadin går over til exorfiner, som er morfin-liknende polypeptider som går inn i hjernen. Disse fungerer altså som stimuli til å spise mer. Endorfiner lages av kroppen sjøl og kommer innenfra. Exorfiner kommer utenfra og skaper en avhengighet på samme måte som heroin, morfin og andre opiater, selv om dette skjer i langt svakere grad. Men følelsen av å "havne på kjøret" hvis man spiser en hvetebolle e.l kan forklares med dette. Man trigger en avhengighet. En rekke studier viser også at exorfiner kan operere som hormoner, spesielt et tyreotropinfrigjørende hormon (TRH) som er hormonet hjernen lager for å gi beskjed til skjoldbruskkjertelen om å produsere og skille ut skjoldkjertelhormon, som har å gjøre med stoffskiftet.

Doktor Davis mener også at gliadin kan føre til perifer nevropati, demens, sterke adferdsutbrudd hos barn med ADHD og autisme, samt paranoia og  hørselshallusinasjoner for folk med schizofreni.

Flere undersøkelser (se fotnoter) viser at schizofrene blir bedre om de kutter ut  hvete og gluten og blir motsatt verre hvis de spiser mer av det.

Forfatteren av boka "Wheat Belly" har blitt imøtegått av kornprodusenter, selvsagt, men forsvarer seg godt i et åpent brev stilet til kornmat-stiftelsen.
I boka viser han til undersøkelser som påviser skadeeffektene av hvete. Studier som dokumenterer nevrologisk svekkelse som kun er relatert til hvete, for eksempel cerebellar ataksi (nedsatt kontroll og koordinasjon av bevegelser) og demens; hjertelidelser pga små, tette LDL-partikler; opphopning av visceralt fett (bukfett rundt indre organer) og alt det medfører av sykdommer; glykosylering (?) (glycation på engelsk)  av hvete via amylopektin (som forstyrrer normale metabolske baner) fører til diabetes og leddbetennelser for å nevne noen. Det finnes en mengde studier som viser alvorlige og ofte ødeleggende effekt av hvete. (Henvisninger til studiene står i boka).

Han tar også til motmæle mot de som sier at vi mister viktige mineraler og vitaminer ved å ikke spise korn. Det stemmer dersom vi isteden for korn spiser godterier og brus og søppelmat. Hvis vi spiser sunn og naturlig mat, får vi i oss alt vi trenger gjennom grønnsaker, frø, nøtter, kjøtt, egg, melkeprodukter (for de som tåler det), avocado og oliven. Fibrene vi trenger får vi også nok av gjennom grønnsaker og nøtter, vi trenger ikke fiber fra korn. Folk med IBS (irritabel tarm), Crohns syndrom og andre merker bedring ved å kutte ut kornfiber.



  • Storms LH, Clopton JM, Wright C. Effects of gluten on schizophrenics. Arch Gen Psychiatry 1982;39:323-7.
  • Dohan FC, Grasberger JC. Relapsed schizophrenics: Earlier discharge from hospital after cereal-free milk-free diet. Am J Psychiatry 1973;130:685-8

  • --------------------------------
    Trying to translate and give a  resume of a couple of interesting articles regarding wheat and how it harms us:

    An open letter to the grain foods foundation.
    Why wheat makes you fat
    From the blog author, dr William Davis
    and
     Exorphins, Food Cravings, and Schizophrenia by Dr. Eric Yarnell



    mandag 3. oktober 2011

    Lavkarbo og alkohol

    Jeg drikker ikke mye, delvis fordi jeg sliter en del med hodepine og har funnet ut at rødvin ikke hjelper på det problemet, og generelt ikke alkohol heller.
    Det hender likevel at jeg nyter litt alkohol i festlig lag, men har hatt en litt rar opplevelse de siste gangene jeg har drukket alkohol. Jeg blir rett og slett ikke beruset (slik jeg ble før i alle fall...). Jeg merker altså ikke at jeg drikker. Den sedvanlige "buzzen" uteblir. Ikke susete i hodet, ikke ør, ikke lettere svingstang. Det er jo forsåvidt bra, men problemet er at jeg drikker for mye, alt for fort fordi jeg altså ikke skjønner at jeg allerede har fått i meg nok. (Trodde læringskurven min var litt brattere, men siden jeg drikker så sjelden, glemmer jeg mellom hver gang :( ). Kroppen min tåler ikke all denne alkoholen og jeg får en særdeles dårlig natt/dagen derpå.

    Jeg er ikke egentlig kjempeglad i vin, men drikker jo det nå fordi det er det beste og fordi jeg har et ønske om å bli flinkere til å drikke vin og like det bedre. I min ungdom drakk jeg stort sett sprit med blandevann og jeg begynner nå å lure på om det har vært blandevannet som ga meg susinga i hodet i gamle dager, etter min erfaring i sommer da jeg ble helt rusa av en halvliter cola.

    Er det noen andre som har annerledes erfaringer med alkohol etter at de la om kosten til lavkarbo?


    __________________________________
    I have a strange experience with alcohol after I started on low-carb. I tend to be able to drink a lot more without getting a buzz or the feeling of being drunk. It's a problem, since I don't seem to understand that I've had enough and then drink too much. I'm beginning to think that it was the suger mixers that brought on the buzz earlier, based on my experience with a pint of coca cola this summer, which gave me a real rush and a high (and a pounding headache 30 minutes later). Anybody else with a similar experience with low-carb eating?