onsdag 5. oktober 2011

Hvorfor hvete gjør deg fet og syk

Espen Rostrup la ut en kobling til en artikkel om hvorfor hvete gjør deg fet. Artikkelen er fra bloggen Track your plaque. Forfatteren er lege, kardiolog William Davis.

Han har skrevet en bok som heter Wheat Belly: Lose the wheat, lose the weight and find your path back to health.

I tillegg har jeg kommet over en artikkel av Erik Yarnell som heter Exorphins, Food Cravings, and Schizophrenia som også forklarer litt grundigere noe av det samme.

Problemet med hvete er proteinet gliadin. Gliadin fungerer som appetitt-vekkere. Dette er fordi gliadin går over til exorfiner, som er morfin-liknende polypeptider som går inn i hjernen. Disse fungerer altså som stimuli til å spise mer. Endorfiner lages av kroppen sjøl og kommer innenfra. Exorfiner kommer utenfra og skaper en avhengighet på samme måte som heroin, morfin og andre opiater, selv om dette skjer i langt svakere grad. Men følelsen av å "havne på kjøret" hvis man spiser en hvetebolle e.l kan forklares med dette. Man trigger en avhengighet. En rekke studier viser også at exorfiner kan operere som hormoner, spesielt et tyreotropinfrigjørende hormon (TRH) som er hormonet hjernen lager for å gi beskjed til skjoldbruskkjertelen om å produsere og skille ut skjoldkjertelhormon, som har å gjøre med stoffskiftet.

Doktor Davis mener også at gliadin kan føre til perifer nevropati, demens, sterke adferdsutbrudd hos barn med ADHD og autisme, samt paranoia og  hørselshallusinasjoner for folk med schizofreni.

Flere undersøkelser (se fotnoter) viser at schizofrene blir bedre om de kutter ut  hvete og gluten og blir motsatt verre hvis de spiser mer av det.

Forfatteren av boka "Wheat Belly" har blitt imøtegått av kornprodusenter, selvsagt, men forsvarer seg godt i et åpent brev stilet til kornmat-stiftelsen.
I boka viser han til undersøkelser som påviser skadeeffektene av hvete. Studier som dokumenterer nevrologisk svekkelse som kun er relatert til hvete, for eksempel cerebellar ataksi (nedsatt kontroll og koordinasjon av bevegelser) og demens; hjertelidelser pga små, tette LDL-partikler; opphopning av visceralt fett (bukfett rundt indre organer) og alt det medfører av sykdommer; glykosylering (?) (glycation på engelsk)  av hvete via amylopektin (som forstyrrer normale metabolske baner) fører til diabetes og leddbetennelser for å nevne noen. Det finnes en mengde studier som viser alvorlige og ofte ødeleggende effekt av hvete. (Henvisninger til studiene står i boka).

Han tar også til motmæle mot de som sier at vi mister viktige mineraler og vitaminer ved å ikke spise korn. Det stemmer dersom vi isteden for korn spiser godterier og brus og søppelmat. Hvis vi spiser sunn og naturlig mat, får vi i oss alt vi trenger gjennom grønnsaker, frø, nøtter, kjøtt, egg, melkeprodukter (for de som tåler det), avocado og oliven. Fibrene vi trenger får vi også nok av gjennom grønnsaker og nøtter, vi trenger ikke fiber fra korn. Folk med IBS (irritabel tarm), Crohns syndrom og andre merker bedring ved å kutte ut kornfiber. • Storms LH, Clopton JM, Wright C. Effects of gluten on schizophrenics. Arch Gen Psychiatry 1982;39:323-7.
 • Dohan FC, Grasberger JC. Relapsed schizophrenics: Earlier discharge from hospital after cereal-free milk-free diet. Am J Psychiatry 1973;130:685-8

 • --------------------------------
  Trying to translate and give a  resume of a couple of interesting articles regarding wheat and how it harms us:

  An open letter to the grain foods foundation.
  Why wheat makes you fat
  From the blog author, dr William Davis
  and
   Exorphins, Food Cravings, and Schizophrenia by Dr. Eric Yarnell  Ingen kommentarer:

  Legg inn en kommentar