mandag 19. september 2011

Komme igang med trening

Da jeg skulle begynne "et nytt og bedre liv" som det så fint heter, skjønte jeg at jeg trengte hjelp. Vi begynte med kostomleggingen og fokuserte på det i et par måneder før vi begynte å tenke trening. Det er ikke lurt å gå ut for hardt, det bare straffer seg. Når spisingen gikk greit, meldte jeg meg inn på et treningsstudio. Valgt etter adresse og kun det! Jeg er så lat at jeg må ha ting enklest mulig, så hvis det er uhorvelig langt å komme seg dit, kommer jeg meg ikke dit. Så enkelt er det.

Jeg skjønte også at jeg trengte mer hjelp enn bare å melde meg inn, så jeg brukte mine sparepenger på personlig trenger. Til å begynne med trente jeg med PT to ganger i uka. Han ville at jeg i tillegg skulle trene 1-2 ganger på egenhånd og vet dere, det gikk! I mange måneder klarte jeg å komme meg på trening 4 ganger i uka. Jeg gjorde ikke veldig mye annet, men det funket.

Med min PT trener jeg kun styrke, så det var kondisjonen jeg måtte trene på egenhånd. Det har blitt mest gåing på tredemølle. Det kan jeg gjerne innrømme. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte holde på i en time, så da gjorde jeg det. Og 1 times gange på en tredemølle er bedre enn å sitte i sofaen. Men man får ikke bedre kondis av å gå, så jeg begynte så smått med løping. Korte intervaller, 5 minutter her, så 10 minutter og plutselig en dag klarte jeg å løpe 30 minutter sammenhengende, uten stopp! Det var litt av en barriere som ble brutt!


Så, etter å ha lest bloggen til Cecilie, Fristende lavkarbo, tok jeg steget ut! Fikk nye løpesko i bursdagsgave og begynte med en tur i Frognerparken. Må innrømme at jeg var stolt av meg selv! Det har ikke blitt veldig mange løpeturer, men jeg var med på Sognsvann rund Medsols en gang og løp 2 runder. 47 minutter sammenhengende. 6,4 kilometer! Min personlige rekord foreløpig. Og jeg måler i tid, ikke kilometer. Poenget er å trene utholdenhet foreløpig, så får jeg heller satser på å få opp tempoet etterhvert.

Men dessverre, så kom sommeren og ferie og utskeielser på løpende bånd. Jeg er ikke i gjenge igjen enda.

Jeg har hatt 3 PT-timer på tre uker og i går fikk jeg min første egentrening! Det får være startskuddet. Tilbrakte min pålagte time på mølla, og det ble en 15-minutters bolk i normalt tempo (som faktisk gikk greit) og to litt kjappere "intervaller" på hhv 3 og 2 minutter. Problemet er at jeg blir så stiv i nakken og får så vondt i hodet av løpinga mi at det ikke frister til gjentakelse med det aller første. Skal høre med treneren min i dag om hva jeg bør gjøre. Men nå kan jeg vel offisielt si at jeg er i gang igjen etter sommeren! Det er på tide, for formen daler ganske så fort hvis den ikke blir holdt ved like.

________________________________________
When we started with our life change, we knew that we needed help. Once the eating part was established, it was time to start some physical activity. I'm the laziest person alive and knew that I had to get help to get out of the sofa. So I used my savings on a personal trainer and started out twice a week for quite some time to get a head start and see some results. My trainer wanted me to train a couple of more times during the week, so for a long while I actually made it to the gym 4 times a week! And that's something I'm extremely proud of! I started to run outside as well, that was also huge. My personal best is 47 minutes (without stopping! 6,4 km. I'm hoping to get back there again)  Unfortunately, summer and holidays and everything put an end to my good progress, but I've already had 3 PT sessions and yesterday I had my first training session on my own. Not much to brag about, but I spent my required 1 hour on the treadmill. Mostly walking, but I had one 15 minute run that went ok. And then two short "sprints" of 3 and 2 minutes respectively. Again, not much to brag about but I have not exercised for almost 2 months, so I have to start carefully. My problem is that running gives me a bad headache because of sore and stiff shoulders and that sort of puts me off running. But it's the best way of getting into shape.
I'll talk to my trainer today and see if he has got any tips for me!

3 kommentarer:

 1. Eg kom inn i en skikkelig god rutine før sommeren, men så kom masse ekstra jobbing og ferie i veien og d vart lite trening. I DAG har eg hatt min første joggetur/trening siden juni og det er deilig å vere i gang igjen! Håpa vi begge klare å holde oss i aktivitet framover :) Lykke til!

  SvarSlett
 2. Flink er du! Jeg har ogsa begynt a trene, men innrykk av svigersen gjor at det ikke er sa lett a finne min tid... Ma bli bedre pa a prioritere meg! Kjenner igjen den barriere grensen som brytes nar man plutselig innser at man KAN springe. Herlig! Men du er absolutt mye flinkere enn meg. Godt a fa inspirasjon, sa takk for at du deler!!

  SvarSlett
 3. Hei, grattis med treningen! Hvis du sliter med stiv nakke og vondt hode, er det sikkert fordi du løper for anspent.
  Første tips er å jobbe med å senke skuldrene når du løper og tenke på å presse dem nedover mens du løper. Flaks litt med albuene og kjenn at du slipper dem ned.
  Tips to er at som utrent er det 99% sikkert at du har feil løpestil, og dermed lander alt for hardt, noe som lett kan føre til hodesmerter.
  Jeg har løpt i tre år, og de to første slet jeg med belastningsskader i beina pga alt for hard løpestil. Si til din PT at du vil bli mellomfor/forfot-løper i stedet for hæl-løper som jeg er temmelig sikker på du er nå. Alle vi som har hatt for mye rundt magen og ikke trent løper som om vi går fort - altså lander på hælen. Dette er noe disse slanke pt'ene ikke forstår, og derfor ikke fokuserer på- de har sikkert alltid løpt riktig. Uansett - du må landte på mellomfot, og det kan treneren din hjelpe deg med! Jeg har jobbet med dette i hele sommer, og i år har jeg løpt mye mer enn tidligere, uten skader. Anbefales!
  Lykke til, håper dette hjelper!

  SvarSlett