tirsdag 21. juni 2011

Hvorfor går man opp i vekt?

Vi var "heldige" og fikk profesjonell hjelp med en gang. Men vi trodde vi gikk til ernæringsfysiolog av helt andre årsaker, så det ble en liten misforståelse der. Men vi tok imot rådet om å spise lavkarbo for å gå ned i vekt. Vi fikk en liten forklaring på insulinresistens, HVORFOR vi faktisk går opp i vekt, og litt papirer som sa oss hva vi skulle spise. Det å vite hvorfor man legger på seg, (altså ikke bare det at man spiser mer enn man bruker!) gjør det lettere å spise sunt.

Når kroppen får sukker (og da mener jeg sukker i alle former, altså alle former for karbohydrater, uansett om de er "raske" eller "langsomme". Karbohydrater = sukker uansett) stiger blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger, sender kroppen ut insulin for å få ned blodsukkeret og for å transportere sukkeret ut i cellene. Insulin er et fettlagringshormon, som vi har for at vi skal kunne lagre sukker/glukose til senere anledninger. Men kroppen har bare plass til noen få hundre gram glukose, resten av sukkeret må lagres som fett. Enkelt fortalt.

Hvis man ikke spiser sukker, trenger heller ikke kroppen å produsere store mengder insulin. Sukkerlagrene kan ta imot det lille vi spiser av karbohydrater i form av grønnsaker og kroppen har ikke lenger noe sukkeroverskudd å lagre i form av fett.

________________________
It's easier to keep to the right track if you know WHY you're doing it. Getting an explanation on how the body works, why we put on weight (other than just the normal "we eat more than we consume") is crucial. To put it simple: When we eat carbs, and I mean all carbs, it's irrelevant if they are slow or fast or what, carbs = sugar in the body,) the blood suger level rises and and the body produces insulin to lower it and to transport the suger/glucose into the cells. But our body can only store a few hundred grams of sugar/glucose. The rest is stored as fat, as insulin is a fat storage hormone. We need it to be able to store energy for future need. But when we don't eat any carbs, the little we get from vegetables is stored and there's no need for excessive insulin production from the body. Result is that we don't have any excess sugar to store as gained weight.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar