onsdag 28. september 2011

Sjokolade!

Jeg er ikke så flink til å lage sjokolade sjøl, men kjøper heller mørk, god sjokolade til å kose meg med i helgene. (Problemet er at det blir rester og at helgene sklir ut, men det er en annen sak.).

Jeg har holdt meg til Freia Premium 70%, med ulike smaker. Mørk sjokolade er litt bittert, og jeg er veldig var for bitre smaker, men de har jo mint og appelsin og sitron og masse gode smaker. Og bare 34,5 gram karbohydrater per 100 gram. Det er jo ikke så galt hvis man spiser en stripe eller to.

Men her om dagen fant jeg en som var enda bedre, altså hadde færre karber. Sjokoladen heter Hachez og inneholder 77% kakao og inneholder 25 g karbohydrater per 100 gram. De kommer også i smaker som appelsin, bjørnebær, jordbær med pepper og mango med chili. Fant dem på Centra, men da har de dem kanskje på Ultra og Meny også? Har ikke prøvd mango/chili, men de andre var gode, om enn litt mindre smak enn Freia sine.

mandag 19. september 2011

Komme igang med trening

Da jeg skulle begynne "et nytt og bedre liv" som det så fint heter, skjønte jeg at jeg trengte hjelp. Vi begynte med kostomleggingen og fokuserte på det i et par måneder før vi begynte å tenke trening. Det er ikke lurt å gå ut for hardt, det bare straffer seg. Når spisingen gikk greit, meldte jeg meg inn på et treningsstudio. Valgt etter adresse og kun det! Jeg er så lat at jeg må ha ting enklest mulig, så hvis det er uhorvelig langt å komme seg dit, kommer jeg meg ikke dit. Så enkelt er det.

Jeg skjønte også at jeg trengte mer hjelp enn bare å melde meg inn, så jeg brukte mine sparepenger på personlig trenger. Til å begynne med trente jeg med PT to ganger i uka. Han ville at jeg i tillegg skulle trene 1-2 ganger på egenhånd og vet dere, det gikk! I mange måneder klarte jeg å komme meg på trening 4 ganger i uka. Jeg gjorde ikke veldig mye annet, men det funket.

Med min PT trener jeg kun styrke, så det var kondisjonen jeg måtte trene på egenhånd. Det har blitt mest gåing på tredemølle. Det kan jeg gjerne innrømme. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte holde på i en time, så da gjorde jeg det. Og 1 times gange på en tredemølle er bedre enn å sitte i sofaen. Men man får ikke bedre kondis av å gå, så jeg begynte så smått med løping. Korte intervaller, 5 minutter her, så 10 minutter og plutselig en dag klarte jeg å løpe 30 minutter sammenhengende, uten stopp! Det var litt av en barriere som ble brutt!


Så, etter å ha lest bloggen til Cecilie, Fristende lavkarbo, tok jeg steget ut! Fikk nye løpesko i bursdagsgave og begynte med en tur i Frognerparken. Må innrømme at jeg var stolt av meg selv! Det har ikke blitt veldig mange løpeturer, men jeg var med på Sognsvann rund Medsols en gang og løp 2 runder. 47 minutter sammenhengende. 6,4 kilometer! Min personlige rekord foreløpig. Og jeg måler i tid, ikke kilometer. Poenget er å trene utholdenhet foreløpig, så får jeg heller satser på å få opp tempoet etterhvert.

Men dessverre, så kom sommeren og ferie og utskeielser på løpende bånd. Jeg er ikke i gjenge igjen enda.

Jeg har hatt 3 PT-timer på tre uker og i går fikk jeg min første egentrening! Det får være startskuddet. Tilbrakte min pålagte time på mølla, og det ble en 15-minutters bolk i normalt tempo (som faktisk gikk greit) og to litt kjappere "intervaller" på hhv 3 og 2 minutter. Problemet er at jeg blir så stiv i nakken og får så vondt i hodet av løpinga mi at det ikke frister til gjentakelse med det aller første. Skal høre med treneren min i dag om hva jeg bør gjøre. Men nå kan jeg vel offisielt si at jeg er i gang igjen etter sommeren! Det er på tide, for formen daler ganske så fort hvis den ikke blir holdt ved like.

________________________________________
When we started with our life change, we knew that we needed help. Once the eating part was established, it was time to start some physical activity. I'm the laziest person alive and knew that I had to get help to get out of the sofa. So I used my savings on a personal trainer and started out twice a week for quite some time to get a head start and see some results. My trainer wanted me to train a couple of more times during the week, so for a long while I actually made it to the gym 4 times a week! And that's something I'm extremely proud of! I started to run outside as well, that was also huge. My personal best is 47 minutes (without stopping! 6,4 km. I'm hoping to get back there again)  Unfortunately, summer and holidays and everything put an end to my good progress, but I've already had 3 PT sessions and yesterday I had my first training session on my own. Not much to brag about, but I spent my required 1 hour on the treadmill. Mostly walking, but I had one 15 minute run that went ok. And then two short "sprints" of 3 and 2 minutes respectively. Again, not much to brag about but I have not exercised for almost 2 months, so I have to start carefully. My problem is that running gives me a bad headache because of sore and stiff shoulders and that sort of puts me off running. But it's the best way of getting into shape.
I'll talk to my trainer today and see if he has got any tips for me!

onsdag 14. september 2011

På forskning.no er det publisert en artikkel i dag og den har dannet grunnlaget for en artikkel i Aftenposten også.

Hele artikkelen fra Forskning.no.
Aftenpostens artikkel

Noen utdrag fra Forskning.no:


– Vi har funnet ut at et kosthold med 65 prosent karbohydrater, som ofte er det den gjennomsnittlige nordmann har i enkelte måltider, setter en rekke klasser av gener i gang med å jobbe overtid, sier professor Berit Johansen på NTNU. Hun har veiledet doktorgradsstudentene i prosjektet og forsket på genuttrykk siden 1990-tallet.
– Ikke bare de genene som sørger for betennelsestilstander i kroppen, som var det vi opprinnelig ville undersøke, men også gener som knyttes til utvikling av hjerte-kar-sykdommer, noen kreftformer, demens, og diabetes 2. Alle de største livsstilsrelaterte sykdommene, sier Johansen..


– Både såkalt lavkarbo og høykarbo er galt, sier Johansen. – Men lavkarbo er nok nærmest det rette kostholdet. Vi bør ikke ha mer enn en tredel karbohydrater (opptil 40 kaloriprosent) i hver porsjon, ellers stimulerer vi genene til å sette i gang den aktiviteten som danner betennelser i kroppen.


Immunforsvaret opererer som kroppens overvåkningsorgan og politi. Når for mange karbohydrater setter i gang opprustning i kroppen, mobiliserer immunforsvaret sine styrker, som om kroppen var invadert av bakterier eller virus.

Det beste er at vi kutter hardt ned på potet, ris og pasta. Og tillater oss godsakene som lenge har stått i skammekroken i kjøleskapet.




– I stedet for alle lettproduktene bør vi spise ekte majones og rømme sier Johansen, – og ha fløte i sausen, og gå for fet fisk. Når det er sagt, bør vi fortsatt huske ikke å spise for mye mat, verken til hvert måltid eller i løpet av døgnet.

Det er to viktige funn i studiene våre. Det ene er den positive effekten av mange måltider og optimal mengde og sammensetning av blant annet omega 3 og omega 6-fettsyrer. Det andre er at et karbohydratrikt kosthold, uavhengig av overspising, har konsekvenser for gener som påvirker livsstilssykdommer, oppsummerer Johansen.


– Både gener som er involvert i diabetes 2, hjerte- og karsykdom, Alzheimers sykdom og enkelte former for kreft reagerer på kostholdet, og er såkalt oppregulert ved et karbohydratrikt kosthold, sier Johansen.


tirsdag 13. september 2011

Aubergine-lasagne

Denne ideen vet jeg faktisk ikke om jeg har suget av eget bryst eller om jeg har sett den hos noen andre. Mulig jeg har sett ideen, men jeg tror jeg har fikset litt på den sjøl. Har jeg regelrett stjælt den fra noen, beklager jeg virkelig!

Ingredienser:

Auberginer (Jeg brukte 3 stk, kunne godt ha vært 1 til)
Løk 
Champignon
Fersk mozzarella  (hadde 3 poser, kunne godt vært mer, men det ble likevel nok ost)
Tomater på boks
Hvitløk
Kjøttdeig
Revet Jarlsberg
Krydder
Begynn med å dele auberginene i skiver på langs. Strø på litt salt og la det ligge på rist slik at de slipper litt vann.
Tørk av det overflødige vannet og sett dem i stekeovnen til "tørk". Jeg lot de ligge inne i varmluft på 150 grader i ca 15 minutter.

Deretter stekte jeg to pakker kjøttdeig (ca 800 g) sammen med løk og champignon og hvitløk, samt diverse "provence-krydder"og salt og pepper.


Når auberginene er ferdig "tørket" og tomatkjøttsausen er ferdig putret, legges det lagvis i en ildfast form sammen med mozzarella-ost. Den blir i stede for béchamel-sausen i en vanlig lasagne. 

Jeg begynte med kjøttsaus, deretter aubergine og så mozzarella-ost delt i skiver. Jeg fikk to lag, men det varierer jo med formstørrelse osv. Jeg hadde litt gräddost-rester og litt revet ost jeg puttet innimellom også.

Siden det meste er ferdig stekt, og kjøttsausen var varm holder det at formen står i ovnen til osten på toppen har smeltet og blitt gylden. Jeg lot den stå i ca 20 min på ca 200 grader, men det varierer fra ovn til ovn.

 Serveres gjerne med en salat til. Håper det smaker!
_________________________________
Lasagne with aubergines/egg plants and mozzarella. Cut the aubergines in slices and sprinkle a little salt and leave them for a while. Dry off the excess water and put them in the oven to "dry" up even further. I left then for ca 15 minutes. While the aubergines are drying up, you can make the meat sauce (minced meat, tomatoes, mushrooms, onion and garlic and herbs and spices of your choice). Start the layering in in oven proof dish with the meat sauce. Then add the aubergine slices and top with slices of mozzarella (and/or other types of cheese). I got 2 full layers but that depends on the dish and how much sauce you have made. Sprinkle some extra cheese on top and leave in the oven until the cheese has melted and turned a golden colour. Serve with salad.  

onsdag 7. september 2011

Tilbehør

Vi er ikke så veldig spennende i matveien i forhold til mange andre lavkarbo-matblogger, men jeg syns vi er flinkere nå enn tidligere. Da var vi så opptatt av "pakka". Kjøttkaker med ertestuing, Spaghetti bolognese osv. der kjøtt og tilbehør på en måte hørte sammen. Nå må vi tenke litt annerledes og det funker ofte bedre.

Det går jo mye i blomkål, men en variant er i tillegg til Meny-varianten med sjallottløk, og også bruke litt sellerirot og blande alt med stavmikser. Da blir det litt mer puré enn stappe. I går prøvde vi med litt revet ost oppi også. Nam! Til den hadde vi varmrøkt skinke fra fryseren.

Jeg har også byttet ut potetene i potetsalaten min med sellerirot og det blir veldig godt. Nå er vel sesongen snart over for potetsalat til grillingen, men her kommer oppskriften uansett.

Ca 1 kg sellerirot, delt i terninger og kokt mørt.
1 beger seterrømme
1 pose majones
litt sylteagurk skjært i småbiter med litt lake fra glasset
1 purre
2 røde epler hvis ønskelig. Kan kuttes ut, eller man kan bruke bare ett.
Salt og pepper.

Blandes sammen og servers til grillmat eller til spekemat eller roastbeef eller annet. Nesten ikke mulig å smake at det ikke er poteter.