fredag 25. oktober 2013

Mettet fett er IKKE farlig for hjertet....

I en artikkel i British Medical Journal sier Aseem Malhotra, interventional cardiology specialist registrar ved Croydon University Hospital i London at det er på tide å ta livet av myten om at mettet fett gir hjerte- og karsykdommer.

Han sier seg helt enig i at transfett er farlig, men forsøker å vise hvorfor det mettede fettet ikke er farlig, og at det faktisk kan være nyttig og sunt hvis kilden for det mettede fettet er riktig. Han peker på at paradoksalt nok så har ca 40 år med kostholdsråd om å fjerne det mettede fettet ført til større risiko for hjerte-kar-sykdommer. Han sier at myndighetenes jakt på kolesterol har ført til overmedisinering av millioner av mennesker som har fått utskrevet statiner mot høyt kolesterol.

Nylige kohort-studier har ikke vist noen sammenheng mellom hjert-karsykdommer og fett, dvs de har heller vist at mettet fett fra meieriprodukter faktisk gir en viss beskyttelse mot, heller enn å øke risikoen for hjerte-kar-sykdommer.

Han kaster seg også inn i diskusjonen om hvorvidt "en kalori er en kalori".
Et forsøk der grupper spiste hhv 90% fett, 90% karbohydrater og 90% proteiner, var vekttapet størst der folk spiste fett. Forskerne konkluderte med at "sammensetningen av dietten veier opp for det høyere kaloriinntaket".

Han har også flere avsnitt om farene ved statiner og sier at selv om de hjelper for folk som allerede har hatt hjerteinnfarkt, så har det mer med dere anti-inflammatoriske egenskaper enn de kolesterolsenkende egenskapene. Han sier også at det er 3 ganger mer effektivt å gå over til et såkalt middelhavskosthold etter et hjerteinfarkt enn å begynne med statiner, som har voldsomme bivirkninger for mange pasienter, deriblant myalgi, dårlig fordøyelse, søvnproblemer og dårlig hukommelse, samt ereksjonssvikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar