fredag 4. mai 2012

Kosthold hjelper barn

En flott artikkel i Dagbladet i dag om to barn som har blitt kvitt eller fått bukt med symptomer på autisme og ADHD etter å ha kuttet ut melk og gluten fra kostholdet.

De er uglesett av leger, fordi kosthold som medisin er "alternativt". Forstå det den som kan.

Før:

Han satt aldri stille og lekte. Vi måtte være to voksne for å ta ham med til butikken. I tillegg hadde han konstant diaré, sier Renate. Leo fikk autisme-diagnosen etter et heldagsintervju i forbindelse med Den norske mor og barn-undersøkelsen. I oppsummeringen står det at Leo kun kommuniserer med enkeltord og to-ordsytringer. Han viser begrenset interesse for andre barn, og deltar ikke i fantasilek. Gutten har vanskelig for å vise følelser, og blir opprørt over små forandringer i rutiner og omgivelser. Han har en repeterende adferd og kan hyle helt umotivert. Han biter, klorer, spytter og slår uten provokasjon.

Etter:

Kort tid etter at Leo begynte på diett sommeren 2011, lærte han å tisse på do. På noen uker utviklet språket seg. Og etter to-tre måneder var oppførselen i barnehagen ikke lenger utagerende. Nå er det bare et lite utviklet språk som gjør Leo annerledes, men han har spesialpedagog noen timer hver uke. Han går på do alene og tørker seg selv. Avføringen er normal. Han legger puslespill for 5-åringer fortere enn de fleste andre i barnehagen, og han kan være med å handle varer. Han har lært seg alfabetet og kan telle til 60.

Til tross for at dette er "alternativt", stå det i artikkelen en henvisning til en brosjyre utarbeidet av Helsedirektoratet.

Brosjyren heter «Hva bør du vite om gluten- og kaseinfri kost til barn med autisme».

De går ikke god for forskningen på dette området og anbefaler folk å kontakte fastleger, men fastleger er jo lært opp til å bruke medisin for å kurere plager, så gå heller til ernæringsfysiologer som har tro på at mat kan virke som medisin. Balderklinikken i Oslo kan anbefales.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar