onsdag 30. november 2011

Kakebaking og julegodter

Jeg fikk endelig prøvd ut et par oppskrifter fra kokeboka til Cecilie, Fristende lavkarbo.
Jeg forsøkte meg på de mørke chocolate chip cookies samt ostekake med bringebærlokk.
Kaka ble kjempegod, selv om jeg jukset og brukte sukkerfri kjøpegelé og geléen rant litt nedimellom og gjorde ostekremen rosa og la seg oppå sjokoladebunnen og litt nede på fatet heller enn å legge seg som et fint lokk. God ble den uansett og en stor suksess. Cookies'ene er myke og litt "melne" kanskje og ble ikke en like stor hit, men mange syntes de var gode. Skal prøve meg på flere av de andre senere. Mandelkyss står høyt opp på lista!

Jeg har også begynt på julekonfekten. Jeg hadde selv før jeg fikk Cecilies oppskrift på mintknapper en lignende oppskrift som jeg nå bare har brukt sukrinmelis til i steden for melis. Den inneholder eggehvite i tillegg til fløten, men jeg lager den mer flytende og fyller den i konfektformer som først er penslet to strøk med mørk sjokolade. Da blir det nesten som After Eight, som er (eh... var) min favorittsjokolade.

Jeg skal også lage noen konfekthjerter. Pensler to strøk med mørk sjokolade og fyller formen med sukkerfri jordbærgelé fra Eldorado. Bounty-massen står også til kjøling i kjøleskapet. Jeg ser at Cecilie sier man kan fryse den ned, men forrige gang jeg laget bounty og frøs ned massen, syns jeg det smakte skikkelig vondt av den da jeg tok den ut av fryseren. Det smakte gammel fryser, om noen vet hva jeg mener med det. Så denne ladningen skal holdes i tett boks på boden eller i kjøleskapet og langt unna fryseren i alle fall. Jeg måtte kaste halvparten av det jeg lagde forrige gang.

Så er det bare å fortsette nedover lista med fudge, peanøttkonfekt og alt det andre jeg har lyst til å lage.
Skal forresten prøve meg på Delfia-kake med Cocosa også. Men jeg dropper Per-kjeksen og gelétopper og putter i Goji-bær og nøtter og hjemmelaget marsipan. Åh.. men jeg har jo gelé i kjøleskapet! Det blir sikkert rester. Da skal jeg jammen helle det ut i en stor form slik at jeg kan bruke biter i det i Delfia-kaka! Rart jeg ikke tenkte på det før!

søndag 27. november 2011

Kolesterolmyten

Under helgens lavkarbo-seminar i regi av Lille Måne fikk vi et foredrag av tidligere overlege ved Rikshospitalet, Dr. Tor Ole Kjellevand. Han tok et oppgjør med kolesterol-myten som han mente burde vært stoppet mye tidligere, til og med aldri burde vært lansert. Ancel Keys "6-lands studie" hadde gitt motsatt resultat dersom han hadde tatt med alle de 22 landene som faktisk ble undersøkt.

Først tok han oppgjør med kolesterol-målinger.
Kolesterol er ikke et fettstoff, det er ikke vannoppløselig og flyter ikke fritt rundt i blodet og kan således IKKE måles. Det er transportmolekylene man kan måle "nivået" av, men selv dette er misvisende. Hvis man først skal måle noe, noe man helst ikke skal, er det størrelsen på transportmolekylene som kan være interessant. Dette måles som regel ikke, det er komplisert og dyrt.

Det man har funnet ut, er at det er de små, tette partiklene som mest sannsynlig er farlige og folk med hjerte-karsykdommer har høyere andel av små, tette LDL-partikler enn hjertefriske.

Kolesterol er et viktig og naturlig stoff i kroppen vår og påvirkes IKKE av det vi spiser, annet enn at spiser vi mat med mye kolesterol, produserer kroppen mindre, og motsatt. Mannen bak den verdensomspennende "fettskrekken", Ancel Keys er enig i dette.

Noen studier viser at det kan være en sammenheng mellom kolesterol og hjerte-kar-sykdommer, men de fleste undersøkelser viser ingen slik sammenheng. Ingen undersøkelser viser sammenheng mellom fettrik kost og hjerte-karsykdommer.

Mest sannsynlig er det Lp(a), som er oksidert kolesterol, som er "verstingen".
Kreftsykdommer påvirker kolesterolet negativt, dvs folk med kreft har lavt kolesterol. Da mener man at det er sykdommen som påvirker kolesterolet.
Med hjerte-kar-sykdommer mener man at det er motsatt, at det er kolesterolet som forårsaker sykdommen. Hvorfor det? Kan det ikke være slik at det er sykdommen som påvirker kolesterolet også her?


  • Kolesterol er veldig viktig for kroppen. Det er en viktig bestanddel i cellemembranen, som beskytter celler mot ytre påvirkning og kan være med å bekjempe kreft, blant annet.
  • Kolesterol er viktig for synapsene, "koblingene" i hjernen. Og dem har vi ganske mange av. Demens/Alzheimer skyldes svekkelse eller bortfall av disse synapsene.
  • Kolesterol trengs for å produsere kjønnshormoer, testosteron og østrogen
  • Kolesterol er nødvendig for å produsere vitamin D
  • Kolesterol er en anti-oksidant
I en undersøkelse av 137 000 pasienter med hjerteinfarkt i USA så man at 75% av dem hadde LDL-nivåer på under 3,4 mmol/l. Det er det anbefalte nivået i USA. Konklusjonen var ikke da at kolesterol ikke hadde noe med sykdommen å gjøre, men at nivået fortsatt var for høyt, at det måtte senkes enda mer.

Lipid-verdiene hos hjertefriske lå på 3.19 mmol/l, mens den hos de hjertesyke lå på 2,68 mmol/l. 
Men "spesialistene" fortsetter å hevde at et høyt nivå er farlig!

Dr. Kjellevand tror kanskje at det er LDL-partikkelstørrelsen som kan ha en viss sammenheng med hjerte-kar-sykdommer. De små, tette partiklene kan være atherogene. Oksidert kolesterol er skadet kolesterol og er ikke bra for oss. Lavkarbo reduserer oksidativt stress.

Effekten av 12 ukers lavkarbodiett har vist gode resultatet. De små, tette LDL-partiklene ble redusert med 78%. Lp(a) ble også redusert. Lavfett-kosthold gir derimot en økt konsentrasjon av Lp(a)


Lavt kolesterol er forbundet med sykdom. Økt risiko for infeksjoner, økt risiko for kreft (en person i salen sa at i Japan gir man kreftsyke kolesterolforhøyende medisiner!), økt risiko for hjerneslag og demens.

Risikoen for dødelighet når det gjelder hjerte-kar-sykdommer er lik, men man han signifikant større risiko for å dø av andre sykdommer, som kreft og infeksjoner ved lavt kolesterol. Lavt kolesterol gir også en høy risiko for hjerneblødning.

Legen har ingen forklaring på hva som eventuelt forårsaker hjerte-kar-sykdommer, men peker på at stress absolutt kan være en årsak. Statiner reduserer risikoen for hjerteinfarkt, PÅ TROSS av den kolesterol-senkende effekten! Statiner reduserer blodpropp og er betennelsesdempende, som mange leger mener er viktigere enn at kolesterolet senkes.

Pengene rår og personlig prestisje er årsaken til at disse teoriene fortsatt lever videre. Sannheten kan ikke vedtas, den må forskes fram.

When the facts change, I change my mind. What do you do, sir? 
John Maynard Keynes

onsdag 9. november 2011

Bakeboka til Cecilie!

Nå er den her hvert øyeblikk og jeg gleder meg veldig til å få den i posten. Dersom du ikke har kjøpt boka ennå, kan du gjøre det på Lille Måne forlag, eller du kan gå inn på konkurransen inne på bloggen til Cecilie på Fristende lavkarbo og kanskje vinne den!


tirsdag 1. november 2011

Dårlig mage og treningstips

Det er vel ikke helt bra å snakke om utskeielsene sine på en slik blogg, men skitt au.

Det er veldig lenge siden sist jeg spiste noe særlig gjærbakst, men sliter litt med motivasjonen for tiden og det ble en sprekk på søndag. Og jeg sliter fortsatt med oppblåst mage, luft og mageknip. 2 dager senere. Var aldri plaget med slikt før, men da spiste jeg vel jevnt og kroppen hadde kanskje vendt seg til det?

Så jeg er om mulig enda mer overbevist om at hvetemel ikke er av det vi trenger å få i oss for å holde oss sunne og friske.

Har fått tips om en ny måte å komme seg på trening på. Jeg er veldig lat og sliter med å komme meg ut, men når jeg først er på trening, går det jo greit. Og bøygen er faktisk å komme seg i treningstøyet. Så da er poenget å komme seg i treningstøyet med en gang, før man dusjer og gjør noe annet. Da skal det litt til å bare skifte tilbake og hoppe i dusjen uten å ha trent. Spesielt i helgene kan jo dette være et godt tips, men jeg klarte faktisk å komme meg på trening før jobb i dag. Jeg har heldigvis en fleksibel jobb og kan ha hjemmekontor, så jeg var på trening litt over 7 i dag tidlig og løp i 30 minutter! Ny rekord på denne siden av sommeren. Er vel ennå ikke halvveis til målet om 10 km, det bruker jeg sikkert nesten halvannen time på så sakte som jeg jogger, men det er et skritt i riktig retning. Jeg forsøker å løpe 5 minutter lenger hver gang jeg løper. Så får vi se hvor lenge det varer!