søndag 27. november 2011

Kolesterolmyten

Under helgens lavkarbo-seminar i regi av Lille Måne fikk vi et foredrag av tidligere overlege ved Rikshospitalet, Dr. Tor Ole Kjellevand. Han tok et oppgjør med kolesterol-myten som han mente burde vært stoppet mye tidligere, til og med aldri burde vært lansert. Ancel Keys "6-lands studie" hadde gitt motsatt resultat dersom han hadde tatt med alle de 22 landene som faktisk ble undersøkt.

Først tok han oppgjør med kolesterol-målinger.
Kolesterol er ikke et fettstoff, det er ikke vannoppløselig og flyter ikke fritt rundt i blodet og kan således IKKE måles. Det er transportmolekylene man kan måle "nivået" av, men selv dette er misvisende. Hvis man først skal måle noe, noe man helst ikke skal, er det størrelsen på transportmolekylene som kan være interessant. Dette måles som regel ikke, det er komplisert og dyrt.

Det man har funnet ut, er at det er de små, tette partiklene som mest sannsynlig er farlige og folk med hjerte-karsykdommer har høyere andel av små, tette LDL-partikler enn hjertefriske.

Kolesterol er et viktig og naturlig stoff i kroppen vår og påvirkes IKKE av det vi spiser, annet enn at spiser vi mat med mye kolesterol, produserer kroppen mindre, og motsatt. Mannen bak den verdensomspennende "fettskrekken", Ancel Keys er enig i dette.

Noen studier viser at det kan være en sammenheng mellom kolesterol og hjerte-kar-sykdommer, men de fleste undersøkelser viser ingen slik sammenheng. Ingen undersøkelser viser sammenheng mellom fettrik kost og hjerte-karsykdommer.

Mest sannsynlig er det Lp(a), som er oksidert kolesterol, som er "verstingen".
Kreftsykdommer påvirker kolesterolet negativt, dvs folk med kreft har lavt kolesterol. Da mener man at det er sykdommen som påvirker kolesterolet.
Med hjerte-kar-sykdommer mener man at det er motsatt, at det er kolesterolet som forårsaker sykdommen. Hvorfor det? Kan det ikke være slik at det er sykdommen som påvirker kolesterolet også her?


  • Kolesterol er veldig viktig for kroppen. Det er en viktig bestanddel i cellemembranen, som beskytter celler mot ytre påvirkning og kan være med å bekjempe kreft, blant annet.
  • Kolesterol er viktig for synapsene, "koblingene" i hjernen. Og dem har vi ganske mange av. Demens/Alzheimer skyldes svekkelse eller bortfall av disse synapsene.
  • Kolesterol trengs for å produsere kjønnshormoer, testosteron og østrogen
  • Kolesterol er nødvendig for å produsere vitamin D
  • Kolesterol er en anti-oksidant
I en undersøkelse av 137 000 pasienter med hjerteinfarkt i USA så man at 75% av dem hadde LDL-nivåer på under 3,4 mmol/l. Det er det anbefalte nivået i USA. Konklusjonen var ikke da at kolesterol ikke hadde noe med sykdommen å gjøre, men at nivået fortsatt var for høyt, at det måtte senkes enda mer.

Lipid-verdiene hos hjertefriske lå på 3.19 mmol/l, mens den hos de hjertesyke lå på 2,68 mmol/l. 
Men "spesialistene" fortsetter å hevde at et høyt nivå er farlig!

Dr. Kjellevand tror kanskje at det er LDL-partikkelstørrelsen som kan ha en viss sammenheng med hjerte-kar-sykdommer. De små, tette partiklene kan være atherogene. Oksidert kolesterol er skadet kolesterol og er ikke bra for oss. Lavkarbo reduserer oksidativt stress.

Effekten av 12 ukers lavkarbodiett har vist gode resultatet. De små, tette LDL-partiklene ble redusert med 78%. Lp(a) ble også redusert. Lavfett-kosthold gir derimot en økt konsentrasjon av Lp(a)


Lavt kolesterol er forbundet med sykdom. Økt risiko for infeksjoner, økt risiko for kreft (en person i salen sa at i Japan gir man kreftsyke kolesterolforhøyende medisiner!), økt risiko for hjerneslag og demens.

Risikoen for dødelighet når det gjelder hjerte-kar-sykdommer er lik, men man han signifikant større risiko for å dø av andre sykdommer, som kreft og infeksjoner ved lavt kolesterol. Lavt kolesterol gir også en høy risiko for hjerneblødning.

Legen har ingen forklaring på hva som eventuelt forårsaker hjerte-kar-sykdommer, men peker på at stress absolutt kan være en årsak. Statiner reduserer risikoen for hjerteinfarkt, PÅ TROSS av den kolesterol-senkende effekten! Statiner reduserer blodpropp og er betennelsesdempende, som mange leger mener er viktigere enn at kolesterolet senkes.

Pengene rår og personlig prestisje er årsaken til at disse teoriene fortsatt lever videre. Sannheten kan ikke vedtas, den må forskes fram.

When the facts change, I change my mind. What do you do, sir? 
John Maynard Keynes

1 kommentar:

  1. Interessant! Jeg anbefaler forøvrig boka The Great Cholesterol Con av Malcolm Kendrick.

    SvarSlett