søndag 10. november 2013

Naturlig mat for mor og baby - Sara Lossius (Paleoliv)

Sara Lossius skriver bloggen Paleoliv. Hun fikk en datter for 7 mnd siden og holdt foredrag på Lille Månes høstkonferanse om hva man bør spise før, under og etter graviditet og under amming.

10% i Norge er ufrivilig barnløse. 2000 barn ble født ved hjelp av assistert befruktning i fjor. 60% bruker et halvt år på å bli gravide. 10% av gravide kvinner har en BMI over 30 og 20 % er overvektige. De er utsatt for komplikasjoner under svangerskap og fødsel. Et kosthold med mye karbohydrater forstyrrer hormoner og gjør det vanskeligere å bli gravid. Korn stjeler jern fra kosten og transfett og vegetabilsk fett tar plassen fra viktige fettsyrer i barns hjerne.

Mors kosthold og livsstil har stor innvirkning på fosteret så vel som på muligheten for å bli gravid i utgangspunktet. Det samme gjelder forsåvidt menns sædkvalitet.

Det er viktig å spise mat som sørger for at kroppen er i hormonell balanse.
Det kan redusere kvalme, reduserer vannansamling i kroppen, humørsvingninger, dårlig hud og ikke veldig stor vektoppgang.

Babyen får god tilgang til riktige næringsstoffer under hele graviditeten.
Brystmelken blir bedre med et optimalt kosthold.

Naturens supermat er viktig for fertilitet og amming og graviditet. Disse matvarene er rimelige, har et høyt innhold av fett, inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler.


  • Første anbefaling er egg. De inneholder sunt mettet fett, B-vitaminet kolin og kolesterol. Babyens hjerne trenger mettet fett for utvikle seg optimalt.
  • Neste matrett er lever. Det er en skjult skatt. Innmat er undervurdert. 25-30 kr for en halvkilo. Inneholder fett, sink, jern og vitamin A, E og D. Menn bør spise lever hvis de ønsker å bli fedre. 1 av 5 menn har for dårlig sædkvalitet. Sink er et intelliensmineral.
  • Fet fisk er også supermat. Sild, makrell og laks, helst ikke oppdrettslaks. Viktig kilde til Omega 3, jod og vitamin D. Vitamin D er viktig for produsering av kjønnshormoner. Barn med for lavt nivå av vitamin D har en risiko for mangelfull utvikling av motoriske ferdigheter. Lave nivåer av vitamin D fører ofte til fødselsdepresjon.
  • Kraft er den siste skjulte skatten. Sara drikker kraft om "tilskudd" hver morgen! Kraft er en god kalsium-kilde, og barnas tenner og skjelett og tas fra mors lager så det er viktig å få i seg nok. Kalsium er også naturens skjønnhetesserum, for det inneholder kollagen som er bra for huden.


Alle disse matvarene bør spise før, under og etter en graviditet.

1. Spis naturlig mat. Det balanserer hormoner.
2. Spis egg hver dag! Utvikler barns hjerne.
3. Drikk kraft hver dag. Styrker benbygningen.
4. Spis fet fisk minst 2 ganger i uka.
5. Spis lever 1-2 ganger i uka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar