torsdag 25. oktober 2012

Mat, fusk og dårlige vaner

Det har gått en dansk serie på TV2 den siste tiden. En programleder har forsøkt å omvende en "tviler" til å spise sunnere. Tidligere har de blant annet snakket om økologisk mat og frittgående dyr osv.

I dag var det om matvaner og hvordan det påvirker hjernen og adferden vår.

Jeg tror dere finner programmet her.

De besøkte en "forbedringsanstalt" med ungdomskriminelle. Der mente de som drev senteret at all suksessen hadde med kosten å gjøre. Tilbakefallsprosenten blant ungdommen her, var på 47%, mens på andre "anstalter" var den på hele 82%. Ungdommen mente at kosten var en viktig del. De var mer konsentrerte, fulgte bedre med på skolen og klarte å lære ting.

Deretter besøkte de et fengsel det man nå forsøkte å gi de innsatte bedre mat.
To tidligere fengselsforsøk der de innsatte kun hadde fått tilskudd av mineraler, vitaminer og ikke minst fiskeolje viste at voldelige hendelser var redusert med over 30%. Da hadde de altså ikke gjort noe med kosten i seg selv, men bare gitt tilskudd.
Fiskeoljer, som inneholder fettsyren DHA, er helt vital for utviklingen av hjernen og spiller en stor rolle i alle synapsene og er også en viktig bestanddel i øyet. Hjernen til fostre hos mødre som ikke spiser fisk og fiskeoljer blir merkbart hemmet i språkutvikling i forhold til hos mødre som spiser fisk under svangerskapet, mener en forsker

Til slutt var det en reportasje hos et ektepar med tvillinger som ble diagnostisert med ADHD da de var 3 og et halvt år. For unge til å bli medisinert. De sloss og bet og unger i barnehagen rømte når guttene ble levert.Tilslutt havnet en gutt i barnehagen på legevakten med over 10 bitt i rygg og ører, han var bitt til blods av brødrene. Siden ungene ikke kunne medisineres, så måtte moren finne på noe. Hun leste seg opp og begynte å kutte ut ting fra kostholdet. Sukker, melk og gluten og ting gikk veldig mye bedre. Guttene ble mye mindre voldelige. Deretter begynte hun med fiskeolje, og fikk like stor framgang. Etter bare et par uker var gutten omringet av jenter i barnehagen og en av dem fikk en "kjæreste". De begynte å gi kjærtegn til bestemoren sin som aldri hadde kunnet ha dem på fanget tidligere. Og moren gikk så langt som å innrømme at hun nok ikke kunne ha bodd sammen med ungene sine hvis de ikke hadde lagt om kosten.


Over 50% av alle innsatte i fengsler har ADHD. Kanskje på tide å forske litt mer på dette i Norge også?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar