mandag 18. november 2013

Økologisk kjøtt

Jeg mener som mange av oss at vi mennesker er skapt for å spise kjøtt. Men ikke hva som helst! Vi bør spise økologisk kjøtt fra dyr som har spist det de skal spise.

Vi har derfor kjøpt et par bittesmå beitende lam direkte fra bonden!
Vi har også fått tak i ca 30 kg elgkjøtt! Sunt og ikke minst veldig godt!

Her er lammeskrottene hele på kjøkkenbenken!



søndag 10. november 2013

Naturlig mat for mor og baby - Sara Lossius (Paleoliv)

Sara Lossius skriver bloggen Paleoliv. Hun fikk en datter for 7 mnd siden og holdt foredrag på Lille Månes høstkonferanse om hva man bør spise før, under og etter graviditet og under amming.

10% i Norge er ufrivilig barnløse. 2000 barn ble født ved hjelp av assistert befruktning i fjor. 60% bruker et halvt år på å bli gravide. 10% av gravide kvinner har en BMI over 30 og 20 % er overvektige. De er utsatt for komplikasjoner under svangerskap og fødsel. Et kosthold med mye karbohydrater forstyrrer hormoner og gjør det vanskeligere å bli gravid. Korn stjeler jern fra kosten og transfett og vegetabilsk fett tar plassen fra viktige fettsyrer i barns hjerne.

Mors kosthold og livsstil har stor innvirkning på fosteret så vel som på muligheten for å bli gravid i utgangspunktet. Det samme gjelder forsåvidt menns sædkvalitet.

Det er viktig å spise mat som sørger for at kroppen er i hormonell balanse.
Det kan redusere kvalme, reduserer vannansamling i kroppen, humørsvingninger, dårlig hud og ikke veldig stor vektoppgang.

Babyen får god tilgang til riktige næringsstoffer under hele graviditeten.
Brystmelken blir bedre med et optimalt kosthold.

Naturens supermat er viktig for fertilitet og amming og graviditet. Disse matvarene er rimelige, har et høyt innhold av fett, inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler.


  • Første anbefaling er egg. De inneholder sunt mettet fett, B-vitaminet kolin og kolesterol. Babyens hjerne trenger mettet fett for utvikle seg optimalt.
  • Neste matrett er lever. Det er en skjult skatt. Innmat er undervurdert. 25-30 kr for en halvkilo. Inneholder fett, sink, jern og vitamin A, E og D. Menn bør spise lever hvis de ønsker å bli fedre. 1 av 5 menn har for dårlig sædkvalitet. Sink er et intelliensmineral.
  • Fet fisk er også supermat. Sild, makrell og laks, helst ikke oppdrettslaks. Viktig kilde til Omega 3, jod og vitamin D. Vitamin D er viktig for produsering av kjønnshormoner. Barn med for lavt nivå av vitamin D har en risiko for mangelfull utvikling av motoriske ferdigheter. Lave nivåer av vitamin D fører ofte til fødselsdepresjon.
  • Kraft er den siste skjulte skatten. Sara drikker kraft om "tilskudd" hver morgen! Kraft er en god kalsium-kilde, og barnas tenner og skjelett og tas fra mors lager så det er viktig å få i seg nok. Kalsium er også naturens skjønnhetesserum, for det inneholder kollagen som er bra for huden.


Alle disse matvarene bør spise før, under og etter en graviditet.

1. Spis naturlig mat. Det balanserer hormoner.
2. Spis egg hver dag! Utvikler barns hjerne.
3. Drikk kraft hver dag. Styrker benbygningen.
4. Spis fet fisk minst 2 ganger i uka.
5. Spis lever 1-2 ganger i uka.

Paleo og trening - Emil Steen Steensen

Grunnlegger av Paleo Danmark på FB.

Paleo i et nøtteskall:
Grønnsaker. Lokalt og økologisk. Heller lokalt enn økologisk hvis man ikke kan få begge deler.
Kjøtt, fisk og skalldyr: Ferskfanget. Gressforet kjøtt. Bedre fettsammensetning. Hvis man ikke kan få økologisk, er det lurt å velge fettfattig stykker, siden sprøytemidler er fettløselig og sitter i fettet.
Egg.
Nøtter og bær

3 krav til mat i forhold til trening, sunnhet og velvære.
Mat skal gi hormonell balanse.
Maten må ikke skade tarmene og gi en sunn tarmflora.
Maten må ikke forårsake kronisk betennelse.

Paleo leverer i henhold til disse tre kriterier. Paleo er næringsrik kost, vi blir ikke avhengige, vi skaper balanse og vi kan lære å lese vår kropps signaler slik at vi vet når vi er sultne og når vi er mette.

Når man legger over til paleo, er det viktig å ikke sitte fast i gamle vaner, med å erstatte gamle matretter med "paleofiserte" matvarer. Vi må endre våre psykologiske vaner og tenke nytt.

En hovedregel er å spise 2-3 ganger så mye grønt som kjøtt.
Stenalderkosten gir et godt fundament for å finne ut av hvordan vi skal spise. Vi lever i en moderne verden og må tilpasse oss. Vi må ha vitenskapen med oss, vi må leve i veikrysset mellom evolusjonært og vitenskapsbasert kosthold. Vi skal også være sosiale og tilpasse vårt kosthold til verden vi lever i.

Paleo gir resultater! Det gjør at det har blitt så populært i Danmark.
Steinalderkost er heller ikke bare én ting. Urfolk på ulike steder i verden har hatt en steinalderkost som har variert fra sted til sted, enten det er eskimoer eller afrikanere.

Dropp dietten og spis ordentlig mat!